Excellence in Design, Enriching Our Community

Fort Drum Chapel Addition and Renovation

Client: United States Army Corps of Engineers | Location: Fort Drum, New York | Completion Date: 2014 | Services Provided: Civil/Site & Structural Engineering, Land Surveying

 

Aubertine and Currier Architects, Engineers and Land Surveyors, PLLC performed the Structural and Civil/Site design services for the Chapel Addition and Renovation Project at Fort Drum. The existing building is part of a joint-use complex which currently houses a Child Development Center, the “Main” Chapel with a 35-foot tall bell tower at the existing main entry on the north side, Religious Education, and Chaplain Administrative Services. The additions were designed to be consistent with and complimentary to the existing structure and best efforts to achieve a LEED silver rating were made during design. The general concept behind the floor plan and layout was to allow for the support of multiple faith groups within a single space.

The project design consisted of (3) different scopes. Portion one entailed a 8,770 square-foot addition to the existing Worship Center including space for a new Sacristy, Blessed Sacrament Chapel and Reconciliation room as well as a raised speaking platform and Baptistery area. Also included in this portion is increased rest room capacity to match the new seating capacity increase to 600 persons, new traffic flow patterns for the main entry into the Chapel and a new bell tower on the south side of the addition. Portion two consisted of a 4,760 square foot renovation of the existing Worship area into a new Activity Center. The new Activity Center is separated from the new Worship area by a folding partition. Portion three of the project entailed a 3,881 square foot addition for religious education classrooms and administrative offices and increased restroom capacity to support those spaces.

The structural design for the project involved shallow concrete foundations to match the elevation of the existing foundations for both additions. The superstructure for both additions was steel framing with masonry on the exterior. The worship area included the design of a glulam hip roof to structurally match the architectural look of the existing roof. The structures were also designed to meet or exceed standard Army regulations, applicable codes, handicapped accessibility and the minimum Department of Defense anti-terrorism and force protection standards.

The Civil/Site design involved improvements to 9 acres of the site. An additional 46,000 sf parking lot was designed to serve the Worship Center addition. Redesign of the existing 47,000 sf parking lot, included a 24,000 square foot expansion and an additional entrance from Po Valley Road. Concrete walkways were incorporated into the design for pedestrian routing between the Chapel and parking lots. Other site improvements include storm, sanitary sewer, water, gas and electric utilities, and stormwater quality and quantity treatment measures. There was continued coordination between all disciplines during design. The fast track design for this project began with the Notice to Proceed, signed September 6, 2012 and was completed in March of 2013, with the groundbreaking in April of 2013. Total project cost was estimated at $6,000,000.


522 Bradley Street
Watertown, New York 13601

315-782-2005

Aubertine and Currier Architects, Engineers, & Land Surveyors, PLLC © 2019